Golubica      Pretraživanje Biblije 6.2

Napomene

  1. Program je isključivo za privatnu upotrebu. Ne može zamijeniti službeni liturgijski kalendar (lekcionar), niti može poslužiti za čitanja na Sv. Misi.
  2. U čitanjima se često uzimaju (posebice u psalmima) dijelovi retka. Npr. pojavljuje se ovakva oznaka: Iz 58,9b-14 što znači da se uzima druga polovica 9.-tog retka, a prva polovica se izostavlja. Program, međutim, prikazuje cijeli redak i kratica je: Iz 58,9-14. To znači da je tekst koji daje program proširen u odnosu na tekst koji se zaista čita na Sv. Misi.
  3. Napravljen je prema katoličkom liturgijskom kalendaru Đakovačke i Srijemske biskupije. Mada postoji opći katolički kalendar, prisutne su određene razlike u mjesnim Crkvama, posebice što se tiče slavljena određenih svetaca koji su važni za dotičnu mjesnu Crkvu.
  4. Kod izbora čitanja za neke dane u godini ponuđen je svećeniku izbor od dva ili tri čitanja, program, međutim, uvijek prikazuje samo prvi izbor.
  5. Prethodne tri točke objašnjavaju zašto će ponekad u vašoj Crkvi biti drugačija čitanja od onih koje daje ovaj program.
  6. Ne radi se o kalendaru imendana, nego misnih čitanja. To znači da ukoliko blagdan nekog sveca pada u nedjelju, nedjeljno čitanje ime prednost, te se blagdan u tom slučaju ne spominje ili se prebacuje na ponedjeljak. Na primjer, 27. prosinac je blagdan Sv. Ivana. Ako taj dan nije nedjelja, program će naznačiti da se radi o blagdanu Sv. Ivana jer se uzimaju čitanja za taj blagdan, ali ako je 27. prosinac nedjelja, tada nedjeljno čitanje ima prednost i blagdan Sv. Ivana se ne pojavljuje. Ili blagdan sv. Josipa koji je 19.03. Ako je taj datum u Velikom tjednu, tada se blagdan "prebacuje" iza Uskrsa. Tako je godine 2008. blagdan sv. Josipa 31.03.
  7. Ovaj dio programa Pretraživanja Biblije je još nov i sigurno postoje određene pogreške i nepravilnosti. Sve nepravilnosti i pogreške, kao i prijedloga za poboljšanje sa zahvalnošću primam.

KALENDAR MISNIH ČITANJA

Ovaj dio programa daje misna čitanja za bilo koji izabrani datum. Kada se pokrene, pokazuju se čitanja za tekući dan. Uvijek možete biti u tijeku liturgijske godine.

Dovoljno je u ugrađenom kalendaru odabrati datum i tekst misnih čitanja je tu. Veličinu kalendara (broj prikazanih mjeseci) moguće je podešavati.

Kalendar

Dugme "Kopiraj kratice" kopirat će kratice misnih čitanja u međuspremnik. Klikom na dugme "Datumi blagdana" dobit ćete za odabranu godinu datume i dane u tjednu najvažnijih svetkovina i blagdana.

Blagdani

Tekst čitanja prikazan je u editoru i spreman za daljnje oblikovanje, spremanje ili ispis.

Uređivanje

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS! Zadnja izmjena 22. kolovoza 2014.
Stranice izradio: Ivica Bašić